صفحه اصلی / دانستنی ها / سازه های آبی-باستانی جم؛ آثاری بی همتا اما ناشناخته

سازه های آبی-باستانی جم؛ آثاری بی همتا اما ناشناخته

نیاکان ما در پانزده قرن قبل، با ساخت مجموعه ای از سدها، بندها، آسیاب های آبی و کانال های آبیاری و انتقال آب، با موفقیت از آزمون “سازگاری با کم آبی” عبور کرده اند.

به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر؛ در راستای بررسی میدانی و ارائه گزارش پژوهش های باستان شناسی، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر و فرماندار شهرستان جم از سازه های آبی-باستانی این شهرستان بازدید کردند.

در این بازدید، مهندس محسن جواهری، پژوهشگر سازه های آبی-باستانی به ارائه نتایج حاصل از پروژه های مطالعاتی مشترک با شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر در خصوص سازه های آبی-باستانی شهرستان جم پرداخت.

وی با شاخص خواندن مجموعه ابنیه آبی-باستانی جم اظهار داشت: این سازه ها به دلیل پیوستگی، ارتباط با هم و تشکیل یک سیستم عظیم، در ایران و حتی در دنیا کم نظیر قلمداد می شود.

جواهری اظهار داشت: خلاقیت و تکنولوژی استفاده شده در این آثار، نشانگر حضور یک تمدن بزرگ و هوشمند در این منطقه بوده است.

وی افزود: در حالی که هر سال به دنبال ایجاد سازه های جدید آبخیزداری هستیم، چنین سد و بندهایی که بعد از قریب به 15 قرن همچنان عملکرد تحسین برانگیزی از خود نشان می دهند را به فراموشی سپرده ایم و لازم است مسئولین ذیربط، نگاه ویژه ای به حفظ چنین آثاری داشته باشند.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر نیز در این بازدید بیان کرد: این ابنیه مانند چرخ دنده های یک سیستم به صورت پیوسته، سالیان متمادی نقش حیاتی در تامین آب منطقه پایین دست خود داشته اند.

مهندس شاهپور رجایی خاطر نشان کرد: عملکرد این سازه ها به نحوی است که یک سیلاب که در عرض چند ساعت از منطقه خارج می شده را کنترل و آن را تبدیل به منبع آبی ثابتی برای استفاده 6 الی 7 ماه ساکنین این منطقه می کرده است.

وی افزود: نجات بخشی این آثار که بخشی از تمدن کشو ما محسوب می شوند در کوتاه مدت و بازسازی آن در بلند مدت در دستور کار این شرکت قرار دارد.

رجایی در پایان خبر داد: نتایج حاصل از پژوهش ها در خصوص سازه های آبی-باستانی جم (گلوکلات و دایو) و همچنین سیراف به زودی در قالب کتاب چاپ می گردد و در دسترس پژوهشگران قرار خواهد گرفت.

شایان ذکر است سازه های آبی باستانی گلوکلات و دایو با قدمتی از دوره ساسانیان، شامل چندین سد و بند، قلعه حفاظتی، آسیاب های آبی، کانال های انتقال آب و آبیاری و … در شهرستان جم و در 300 کیلومتری مرکز استان بوشهر واقع شده است.

منبع: شرکت آب منطقه ای بوشهر

این مطالب را نیز ببینید!

منشا اصلی آب کره زمین

نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد ماده آلی بین‌ستاره‌ای می‌تواند منبع اصلی آب روی زمین باشد. …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *